Teman-teman

Wednesday, February 25, 2009

..::Semangat yang Hampir Padam::..


Baru je abis kelas teori.

Dari pagi hati rasa tak tenteram. fikiran melayang entah ke mana. hanya satu yang ku ingat..dia..

Cuba untuk memberi tumpuan apa yang diajar pensyarah di depan. tapi aku tak dapat menipu diri sendiri. walau kucuba dan kucuba, hasilnya tetap sama. masih memikirkan dia. dalam hati berkata, mengapa aku tak dapat melupakan dia walau sesaat? mengapa aku harus melalui perasaan ini? aku cuba tenteramkan hati aku dengan mengingatiNya. berzikir dan terus berzikir. itu lebih mententeramkan jiwa. hanya Dia yang lebih mengetahui apa yang tersirat dalam hati ku.

5 hari aku menyepi dari alam maya. pernah terlintas untuk berhenti menulis kisah hidupku yang tak lagi meriah seperti dulu. hati berkata 'ya' tapi tangan terus menulis. mengharap sinar cerah kembali hadir menyinari hidupku yang hampir malap dengan kesedihan.

Hati aku remuk lagi. mengapa begitu banyak rahsia yang disimpan. ah..aku bukan sesiapa lagi. bukan penenang jiwanya, bukan pendamai hatinya..aku hanya aku..seorang perempuan yang masih mengharap dan terus mengharap..

Aku cuba untuk lebih tabah dari kelmarin. rakan baruku menasihati aku,

"lelaki bukan satu. walau lama mana awak mengenali dia, jika dia bukan jodoh awk terimalah dengan hati terbuka. dulu, saya pun bercinta dengan orang lain, tapi kawen dengan orang lain.."

Mungkin benar apa yang rakanku perkatakan. tapi aku takkan berputus asa selagi aku rasa aku masih ada peluang berusaha semampu yang boleh untuk memperbaiki hubungan ini.

Walau dalam hati masih ada cinta, terdetik di hati sampai bila harus aku menunggu? mungkinkah dia ada pengganti baru? atau hanya aku yang mengharap pada suatu yang tak pasti?

Ya Allah, andai dia bukan untukku, kuatkan hatiku untuk menerima kenyataan ini. tabahkan hatiku untuk teruskan hidup tanpa dia dan cinta. dia adalah lelaki baik dan mungkin hanya untuk perempuan yang baik..tapi...bukan aku..

Aku doakan dia lebih bahagia sekarang tanpa aku dalam hidupnya.

cinta tak semestinya bersatu. walau sepahit mana ujian yang datang, aku harus meredahinya. biarlah aku yang berkorban untuk dia yang aku sayang..

2 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

betul2...

kita bercinta dengan orang lain..kawen blum tau..walaupun aku harap sgt kau dengan dia..

geram ahh!

rimieilya said...

jgn geram2 ek..

ko pun tau kn aku ni camne..doakn aku spt apa yg ko nk tu ek..

always be my good friend..syg ko