Teman-teman

Sunday, April 24, 2011

..::Cerita Lapuk::..


Biarla dah lapuk pun, aku tetap nak cerita juga..

Aku baru je balik dari Shah Alam semalam. Ada interview ari Jumaat sebelumnya. Ni kali ke 3 aku pegi interview kt SA. Hehe.. Al maklumla, tak lama lagi nak jadi warga SA, so kena la cari keje area sana juga. Mujurla setiap kali aku dapat interview, encik tunang tengah off. So, adala peneman aku yang dah sah-sah tak tahu jalan kat sana.

Dulu-dulu aku pernah ada niat tau. If aku keje, aku takkan cari keje area bandar sana nu..which mean area KL, SA dan seangkatan dengannya. Reason?? Sebab aku tak suka duk bandar yang bizi je memanjang. Aku kan jenis sukakn kedamaian. Lagi best kalau dapat duk area kampung je. Tenang hidup aku. Hehe..

Tapi dah jodoh aku dengan orang yang bekerja di bandar even kami satu kampung, dengan sedikit berat hati aku cari la keje kat sana.

Hurm...interview yang pertama dulu aku dapat keje tu tapi aku sendiri yang tolak. Hehe. Interview kedua, masih menunggu jawapan. Tak tahula bila. Katanya dua tiga hari. Tapi sekarang ni dah 2 minggu.

Disebabkan aku taknak berharap pada satu interview je, aku pun apply la keje tempat lain. Awal pagi Rabu lepas aku apply, tengahari dah dapat call suh datang interview. Interview yang ketiga ni la. Aku agak suka dengan company ni. Environment pun bagus dan bos dia adalah melayu. Kenapa aku suka bos melayu? Sebab bila bos melayu, for sure nilai-nilai keIslaman tu ada dalam ofis dia. Bukan aku cakap bos lain tak bagus, tapi aku agak cerewet dengan keselesaan untuk bersolat pada setiap staff.

Masa aku datang interview tu, ada sorang lagi yang datang. Dia ni junior aku juga time study dulu. Aku taknak letak harapan yang tinggi untuk dapat job ni tapi jauh di sudut hati aku, aku memang nak sangat. Antara sebab kenapa aku tak yakin dan yakin dengan interview yang lepas ni adalah:

Yakin:
1. Kena interview lebih sejam
2. Cara bos tu interview aku macam ada harapan untuk aku dapat position kat ofis dia
3. Bos tu siap pesan banyak kali suh tinggalkan no phone dekat secretary dia
4. Banyak bos bagi hint pada aku kalau aku dapat keje kat sana
5. Aku dah berjaya yakinkan bos tu dengan kelebihan aku

Tak yakin:
1. Aku tak cukup pengalaman
2. Aku dah lama tinggal bidang aku
3. Junior aku tu ada experience keje sebelum ni dalam bidang yang sama

Huhu... Lepas dari interview tu, hari-hari aku duk fikir yang aku dapat position tu. Tapi dalam masa yang sama, aku risau juga kalau aku letak harapan tinggi..at last aku tak dapat. Mesti aku akan rasa down sangat.

Aku takut nak tunggu hari Isnin sebab maybe aku akan dapat jawapan pada hari tu. Hope pekerjaan itu adalah rezeki untuk aku. Amin....
 

4 comments:

TakeShi_TomAto said...

minta2 dpt..leh blanje ku mkn best2.hak..hak..!!

rimieilya said...

dh dpt pn...tp bkn yg ketiga pnye interview la...hehe...nk blanje ape?kennys roger ke

TakeShi_TomAto said...

xkan kenny je....siap ngan perbelanjaan g gambang water park beserta dengan pakej shopping r...hak..!! hak..!!

rimieilya said...

ek eleh...ko kn dh g gambang tu...wtpe nk g lagi...kenot2...

aku blanje nasi minyak time abg aku kawen jela..boleh?