Teman-teman

Wednesday, December 2, 2009

..::Inikah Namanya Cinta::..
Cinta
ibarat kupu-kupu..
Makin kau kejar,makin ia menghindar..
Tapi..bila kau biarkan ia terbang, ia akan menghampirimu di saat kau tak terduga..
Cinta mampu membahagiakanmu tapi sering pula ia menyakiti..
Tapi cinta itu hanya istimewa apabila kau berkan cinta kepada seseorang yang layak menerimanya.


Kepada yang ragu dengan PERNIKAHAN..
Cinta bukannya mencari seseorang yang 'SEMPURNA', tetapi menemukan seseorang yang mampu menjadikan dirimu sempurna. Jangan katakan 'AKU CINTA PADAMU' bila kau tidak benar-benar peduli. Jangan bicarakan soal PERASAAN bila itu tidak benar-benar ada. Jangan kau SENTUH hidup seseorang bila kau hanya berniat MAIN-MAIN dengannya. Jangan menatap ke dalam mata seseorang bila apa yang kau lakukan hanya PEMBOHONGAN.


Hal yang paling kejam yang dilakukan ialah membuat seseorang JATUH CINTA, sedangkan kau tidak berniat langsung UNTUK MENERIMANYA saat ia terjatuh.


Jika kamu memancing ikan, setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu..Jangan sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup...Begitulah juga setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang, setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya. Jangan sesekali kamu meninggalkannya begitu saja..kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatimu.


Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh, cukuplah sekadar KEPERLUANmu. Apabila sekali ia retak, tentu sukar untuk kamu menampalnya semula. Akhirnya ia dibuang. Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya, mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi.. Begitujuga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya. Janganlahkamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu ISTIMEWA. Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya. Akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya. Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya.


Jika kamu memiliki sepinggan nasi yang kamu pasti baik untuk dirimu, mengenyangkan, berkhasiat, mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan lain. Terlalu ingin mengejar kelazatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan MENYESAL.. Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seseorang insan yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimi, MENYAYANGIMU, MENGASIHIMU..Mengapa kamu berlengah, cuba
MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar KESEMPURNAAN. Kelak kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain. Kamu juga yang akan MENYESAL.
No comments: